Výlet do Milána aneb všechny tipy na cestu, co potřebuješ na jednom místě

Miláno není jenom město módy, ale taky fotbalu, gastronomie, kultury a umění. Ostatně právě tady najdete jedno z nejslavnějších divadel světa La Scala nebo třeba fresku Poslední večeře od Leonarda da Vinci. Navíc stačí přelétnout Alpy a jste tam. A to se vyplatí! Ale dost teleshopingu, za který by se nemusel stydět ani Horst Fuchs. Výlet do Milána jsem si opravdu užila a rozhodla jsem se sepsat všechny důležité informace, abyste je měli po ruce, pokud se taky rozhodnete vyrazit. 

korzo



Cesta

Letecky se do Milána dostanete z Vídně nebo z Prahy. Pokud se rozhodnete vyrazit z Vídně, tak z Brna vyráží od Grandu 8:10 Gepard taxi. Na a z letiště se ale dostanete i Regiojetem

Pokud si koupíte letenky u Ryanairu, tak se nelekněte. Pro Ryanair totiž letá některé lety letecká společnost Lauda Europe, kterou Ryanair před lety koupil. Prakticky se pro vás nic moc nemění místo sardinkoletu v modro-bílo-žlutých barvách, absolvujete sardinkolet v červenobílé. Jo, hold u nízkonákladovek není místa nazbyt a tak jsou cestující nacvakaní v letadle, jako sardinky. Nicméně tu hodinku a nějaké drobné to je na pohodu. Celý let prakticky probíhá tak, že vzlétnete, přelétnete Alpy a jste tam. 

Hned před příletovou halou čekají autobusy, které vás odvezou do Milána na Milano Centrale. Jízdenka v jeden směr stála k 13. květnu 2022 12 euro. 

Na zpáteční let odjíždí taky autobusy od stanice Milano Centrale. Tři společnosti nedělají prakticky nic jiného, než že převáží lidi mezi letištěm a Milánem. Spoj jede každých pět minut a je prakticky fuk, se kterou společností vyrazíte. 

alpy



Ubytování:

Za nejlevnější ubytování podle Bookingu zaplatíte už něco málo přes 1000 Kč na noc, za nejdražší pak i přes 40 000 Kč. Všeobecně doporučuji se ubytovat v okolí Milano Centrale, je tam klid, máte to kousek od autobusu, cože je docela fajn, když se chce člověk osvěžit po cestě. 


Jídlo:

Tutto bene znamená italsky moc dobré a tohle užijete prakticky na všechno, co si dáte. Jako fakt jsme za celý víkend neměli nic, co by nebylo naprosto výborné. 

Jen se připravte na jednu věc - restaurace přes týden otevírají až večer, takže během dne jich na oběd nebude úplně moc otevřených. Jídlo výjde kolem 10 eur. Rychlou svačinku v paninotece už pak seženete kolem 6 eur. 

Nejlepší je si vždycky najít to svoje sám. Jestli ale někam fakt musíte je to Mercato Centrale na již zmiňovaném nádraží. Hodně malých stánků s neuvěřitelnýma lahůdkama. No prostě mňam!!! 

Další místo, kam určitě musíte, hlavně večer je oblast Navigli. Je to bohémská čtvrť se spoustou kaváren, barů a neuvěřitelně parádně to tady večer žije. Skvělou italskou večeři jsme si užili v restauraci Ai Balestrari

jidlo




Památky

Stěžejní památkou je bezesporu katedrála Narození panny Marie. Když se postavíte čelem ke katedrále, tak po levé ruce je nákupní Galerie Viktora Emanuela II, tou když projdete nakonec, tak se dostanete před nejslavnější divadlo La Scalu. Po pravé ruce od dómu pak Královský palác. Co určitě nesmíte minout je milánský hrad Castello Sforzesco. Fanoušci pak ocení Bosco Verticale, což jsou mrakodrapy s prvky lesa. Slavnou fresku Poslední večeře pak najdete v reflektáři kostela Santa Maria delle Grazie. Ačkoli se nám k fresce nepodařilo dostat, můžu návštěvu kostela jenom doporučit. Interiér a nebeská zahrada jsou naprosto nádherné. Freska nefreska. 


dom




Nákupy:

Prakticky do jakékoliv uličky kolem dómu zabloudíte, tam najdete nějakou věhlasnou světovou nákupní třídu s těmi nejvyhlášenějšími obchody. Doporučuji se i vydat do hlubin internetu a zkusit najít nějaký milánský blešák. Na dobročinný bazar jsme totiž náhodou narazili právě ve zmíněném kostele Santa Marie delle Graizie a já si tam koupila kabelku pro radost a že bylo z čeho vybírat. Měli tam například i kousky od Prady, Armaniho ... Hold jiný kraj jiné nákupní možnosti...

Pokud jste dočetli náhodou až tady, tak se ještě můžete mrknout do mapy, kam jsem uložila všechno, o čem jsem psala. :-)

Hlavně ale si objevte své Miláno, užijte si jej plnými doušky. Ochutnávejte, poznávejte, bloumejte uličkami a hlavně žijte! :-)


drink




Komentáře

  1. Your post was a delight to read! Please continue sharing your insights. I'm eager for more!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky